Om vaxning

 

När det gäller olika metoder för hårborttagning är vaxning ett överlägset alternativ för både män och kvinnor. Du kan vaxa ben, rygg, bröst, ansikte, armar, bikinilinje, brasiliansk med mera.

Det finns olika vaxsorter och vaxningstekniker.

 

Vaxremsor klara att användas, lätt och enkelt              Värm de färdiga vaxremsor mellan handflatorna

Färdiga vaxremsor. Vaxet sitter mellan två remsor. Vaxet värms/mjukas upp mellan handflatorna, remsorna delas och de är klara att användas. Finns för ansikte och kropp.

Rolla vaxet tunnt på huden med en roll-on vaxapparat    Vax från burk appliceras med hjälp av en spatel   Använd remsa för att dra av vaxet med...  

Vax man drar av med remsa, även kallat kallvax. Detta vax finns i roll-on kassett eller i burk. Roll-on kassetten värms i en speciell roll-on kassettvärmare/vaxapparat och rullas på huden. Burk värms i burkvärmare och vaxet appliceras med hjälp av en spatel. I båda fallen används remsa för att dra av vaxet med.

Vaxa överläpp med bivax utan remso     Lyft kanten och dra av vaxet mothårs  

Bivax/kakvax, även kallat varmvax behöver man inte remsa till. Vaxet värms i en värmare, stryks på huden med hjälp av en spatel och dras av med fingrarna när vaxet har stelnat.

Sockervax är vattenlösligt, lätt och enkel att vaxa med.   

Sockervax är vattenlösligt, lätt och tryggt att vaxa med. Vaxresterna kan man skölja av med ljummet vatten. Det är dock viktigt att veta att sockervax är milt och därför är det lämpligast för de som är lättvaxade. Sockervaxet på bilden kan värmas i varmt vattenbad, försiktigt på låg effekt i micro, i solen eller på låg värme i burkvärmare . Konsistensen skall vara som tjockt flytande honung. Appliceras med en spatel och dras av med remsa.

 

 

 

Tips: Satsa på ett startpaket, så har du de rätta produkterna från början till reducerat pris! 

 

Frågor och svar om vaxning

 

Gör det ont att vaxa?

Helt smärtfritt är det inte att vaxa men det gör mindre ont allteftersom. Om du vaxar regelbundet blir hårstråna tunnare, glesare och sitter lösare vilket bidrar till att de lossnar mycket lättare och gör mindre ont.

Hur ofta behöver jag vaxa?

Hårväxt är lika individuellt på kroppen som på huvudet. Generellt tar det ca 4 veckor innan det är dags att vaxa igen. När du övergår från rakning till vaxning kanske du behöver vaxa var 3:e vecka i början. Har du vaxat regelbundet ett antal år kan det gå 5-7 veckor eller längre tid mellan vaxningarna.

Hur långa ska hårstråna vara?

Max 4-5 mm. Om hårstråna är för långa kan du klippa ner eller trimma.

Kan jag börja vaxa om jag har rakat i många år?

Ja, självklart. Vaxa regelbundet och raka inte mellan gångerna då kommer du snabbare över tröskeln, hårstråna blir tunnare, glesare och lossnar lättare. Allteftersom kommer det att göra mindre ont också.

Vilket vax ska jag använda?

Till stora kroppsdelar som ben, armar etc. är det smidigt att använda vax som man drar av med remsa. Vaxet kan rullas på med roll-on kassett eller strykas på med en spatel om vaxet kommer i en burk. I båda fallen använder man remsa för att dra av vaxet.

För mindre och känsligare områden som bikinilinje, armhåla, överläpp, brasiliansk är det bäst att använd ett vax som inte behöver remsa för att dra av. Det kallas bivax, kakvax, varmvax, peel off vax (kärt barn har många namn). Vaxet stryks på med en spatel, låter stelna/torka några sekunder så att hårstråna fastnar och vaxet dras av med fingrarna.

Kan jag bada eller duscha innan jag vaxar?

Vid vaxning följer alltid en hel del döda hudceller med. Varmt vatten mjukar upp huden och risken är större att inte bara döda hudceller utan även lite mer hud följer med. Du kan ta en snabb dusch i inte alltför varmt vatten men vänta en bra stund innan du vaxar. Att ta ett långt varmt bad innan vaxning rekommenderas inte.

Kan jag vaxa på kvällen om jag har solat och badat på dagen?

Om du har solat på dagen är huden påverkad och därmed känsligare för vaxning. Vänta tills huden har återhämtat sig helt.

Kan jag göra peeling dagen innan vaxning?

Gör det 2-3 dagar innan vaxning och helst med INGROWN HAIR SCRUB kroppspeeling som är avsedd och anpassad även för vaxade kroppsdelar. Huden och dess pH-värde behöver komma i balans igen efter en peeling.

Jag har hört att om man gör peeling ofta blir man av med inåtväxta hårstrån. Är det sant?

Med modifikation, man skall aldrig överdriva eller göra en för kraftig peeling. Det tar ca 4 veckor för en hudcell att bildas, växa, dö och trilla av. Om du gör peeling för ofta och för hårt tar du bort celler snabbare än nya bildas. Huden kan då i vissa fall tunnas ut, dess naturliga skyddsmantel (pH värdet) rubbas och huden blir överlag känsligare. Risken för hudirritation blir då större. Mild peeling med INGROWN HAIR SCRUB kroppspeeling för normal hud 1 gång per vecka är lagom, för känslig hud 1 gång var annan vecka.

Varför skall jag använda efterbehandlingsprodukt?

Vaxning innebär en viss påfrestaning för huden samt tar det bort en hel del döda hudceller och den friska lena huden blottas. Ja, det är viktig att använda en bra, lugnande, återställande, mjukgörande och inte minst hårväxthämmande produk som avslutning. Den fulländar din vaxning.

Använd hårväxthämmande mousse  eller hårväxthämmande olja direkt efter vaxning samt regelbundet under de följande 7-10 dagarna. Den gör att tiden för att nya hårstrån bildas förlängs. Återväxten blir långsammare, glesare och tunnare. Om du har problem med inåtväxta hårstrå, använd hairpuller.

Vad skall jag tänka på efter vaxning?

- Låt huden vila och återhämta sig.
- Sola inte under minst 24 timmar om din hud är van vid vaxning och under minst 48 timmar om din hud inte är van. Även om rodnaden och irritationen försvinner efter några timmar, kvarstår känsligheten för solens skadliga effekter och risken för pigmentförändring är större.
- Bada inte i varmt vatten under 24 timmar efter vaxning, duscha lätt i ljummet vatten i ställe men vänta några timmar efter vaxning
- Bada/simma inte i klorerat vatten.
- Utför inte aktiviteter/arbete som innebär kraftig svettning strax efter vaxning. Svetten innehåller en hel del ämne som kan irritera den ny-vaxade huden.
- Använd ljusa, lösa kläder! Tajta och mörka kläder som fäller irriterar huden efter vaxning.